[...] i zdrowe. Dzięki gotowaniu na parze potrawy nie tracą składników odżywczych. Taki sposób przygotowywania potraw jest bardziej korzystny dla organizmu. Standardowe gotowanie w wodzie sprawia, że wraz z gotującą się wodą, z potraw znikają witaminy. Parowar HD 9140/91 marki Philips posiada moc 900 W oraz 3 pojemniki do gotowania na parze [...]
[...] - to nie jest nazwa jedzenia :D ale 80% ciepłych rzeczy jem właśnie z parowaru. Myślę nad alternatywą plastiku, którego kontakt z jedzeniem mi sie nie podoba. 28. płyny, gotowanie - pije/gotuję ze szkła, garnków emaliowanych/ceramicznych głównie. 29. kiełki wszystkiego - dużo jest kiełków :) dodaje ję czasem do potraw 30. jaja kurze w [...]
[...] ma szansę powodzenia i pomoże mi w osiągnięciu celu, którym jest waga ok 80kg (te 10kg oczywiście chciałbym z tłuszczu zjechać). Z uwagi na brak czasu na wymyślanie i gotowanie ciekawych posiłków śniadanie jest takie samo jak kolacja, tak samo jako posiłek 3 i 4 (robię więcej i rozdzielam na 2). Posiłek 6 to zawsze przed snem białko WPC [...]
Ostatnio wykryto u mnie chorobę zapalenia jelita grubego, przez co muszę stosować się do kilku kluczowych zaleceń takich jak np. przygotowywanie posiłków na parze lub gotowanie i wyeliminowanie smażenia. O ile obiady nie stanowią dla mnie problemu, o tyle śniadania są dosyć kłopotliwe, ponieważ musiałem odstawić do niedawna dwie najczęstsze opcje [...]
[...] pije gazowanego, nie jem słodyczy itp :), ale lubię zjeść jajecznice, czy kurczaka z makaronem (słyszałem, ze rzeźba to ograniczenie węgli). Następne pytanie jeśli chodzi o gotowanie kurczaka. Nie mam tego czegoś do robienia na parze i zastanawiam się, czy smażenie kurczaka na patelni na oleju... czy to na pewno taki dobry pomysł, czy nie lepiej [...]
[...] moja aktywność fizyczna w ostatnich 3 latach była zerowa, nawet przestałam pracować zawodowo - wszystko co robię to zajmuję się dziećmi i krzątam po domu... pranie, gotowanie, bla, bla, bla... 3 tygodnie temu postanowiłam się wziąść za siebie - nie tylko po to by schudnąć 5 czy ileś tam kilo ale po to aby zrobić coś dla siebie, dla [...]
Daje tutaj gotowy artykul o witaminkach mysle ze nalezy tutaj dawac czesto takie tematy - artykuly bo wiekszosc naszego spoleczenstwa nie lubi szukac i czytac a tak bedzie miala wszystko pod reka Zawartość witamin w żywności zmniejsza się podczas przechowywania, przygotowywania i obróbki termicznej. Tylko zawartość witaminy D i H pozostaje [...]
[...] jej zjesc 300g(2x150), a kupie kawal np 1.5kg to wiem ze mam go na 5 dni wiec wrzucam karkowke do gara zalewam woda i gotuej z godzine na wolnym ogniu i z tych 1500g przed gotowaniem mam jakies 700 g miesa cholera gdzies prawie kilo mi w tej wodzie znika. Teraz z 1200g(na4 dni) mi wyszlo 633g wiec dziele to na 8 (4 dni na 2 posilki) to mi [...]
Witajcie. Jak w temacie. Poszukuję parowaru z racji iż gotowanie na garnkach na parze doprowadza mnie do szewskiej pasji. Nim nagrzeje wodę i ugotuje... (Mniejsza :D ) W każdym bądź razie chciałbym wybrać coś do 300 zł. Jakie funkcje chciałbym żeby posiadał? Najlepiej, żeby posiadał timer, ekstra byłoby wracać do domu i mieć chociażby gotowe [...]
[...] tygodniowo. Proszę o wytłumaczenie czy taka dieta będzie mi pasować, oraz proszę o pomoc w dobraniu warzyw na tą dietę. Zależy mi na tym żeby dieta nie była za bardzo 'urozmaicona', ponieważ nie umiem za bardzo gotować, i nie chce mi się kombinować w gotowanie innych posiłków na każdą porę dnia. Musi ona być że tak powiem 'monotonna'. Dziękuję.
[...] na parze. Chodzi mi głownie o oszczędność kasy. Ja zawsze gotuje na gazie i na 3 naczyniach ryz,warzywa,mięso więc troche tego jest czasowo wychodzi jakieś max 40-30 minut gotowanie wszystkiego najdłużej mięso. W parowarze pewnie podobnie czasowo ale już finansowo inaczej. Jak to u was wychodzi ? Bo licząc prąd to wychodzi jakiś 1kWh czyli [...]
[...] Analogicznie oddziałują różne procesy stosowane w przemyśle spożywczym oraz sposób przechowywania produktów w warunkach domowych, ich termiczna obróbka (smażenie, gotowanie). To, co kupujemy w sklepie, to produkty łatwo przyswajalne, ale wyjałowione z wielu mikroskładników. Rynek - nastawiony na długie terminy przydatności do spożycia [...]
Sam mieszkam na stancji. Zastanawia mnie dlaczego nie masz dostępu do piekarnika? Gotowanie na parze to piękna sprawa. Rybkę spokojnie tak się zrobi dość szybko, podobnie kuraka. Udko z kuraka spokojnie możesz gotować, pierś natomiast za sucha wychodzi. Ciężej będzie z mięsem wieprzowym i wołowym. Da się to zrobić na parze, ale sporo dłużej [...]
[...] Wymaga ono dużo mniejszej ilości tłuszczu niż smażenie. Dzięki temu danie jest mniej kaloryczne i bardziej lekkostrawne. Dobrym rozwiązaniem jest duszenie, pieczenie i gotowanie na parze mięsa drobiowego. Decydując się na gotowanie drobiu, warto pamiętać o tym, by wrzucać mięso do już gotującej się wody, tj. na wrzątek, a nie do wody zimnej [...]
[...] Oddzielne kawałki kurczaka (podudzia, udka, skrzydełka) gotujemy przez około 40 minut na wolnym ogniu. Pamiętajmy, że alternatywą do tradycyjnego gotowania w wodzie jest gotowanie na parze. Podczas tradycyjnego gotowania część cennych składników odżywczych przechodzi do wody, którą wylewamy. Produkty przyrządzane na parze zachowują wyższy [...]
Pierś z kurczaka jest mięsem, które można przygotować na wiele sposobów. 1. Gotowanie Wg Twojej mamy jest niesmaczne, a gotowanie na parze? Przy umiejętności dobrego przyprawienia może wyjść na prawdę dobry posiłek. Np: 1. Umytą i osuszoną pierś kurczaka oprószyć solą, natrzeć czosnkiem i posypać łagodną papryką. Odwróć na drugą stronę i zrób [...]
[...] z rodziny kapustnych takie jak brokuły czy kalafior stanowią źródło goitrogenów, warto zatem je ograniczyć, ale nie eliminować. Po obróbce termicznej takiej jak chociażby gotowanie na parze mogą znaleźć się w jadłospisie. Kolejna istotna kwestia to należy zadbać o swoją mikrobiote jelitową, wprowadzić dobrej jakości szczepy bakterii lub/też [...]
[...] Nie ma szans, żebym wstawał rano i sobie robił pierś codziennie. Na wieczór po ćwiczeniu też już nie mam siły na pichcenie. A tak to wolną niedzielę poświęcę na smażenie/gotowanie na parze na cały tydzień i potem tylko na gibko w pracy sobie można taką pierś odgrzać. A jakby tygodniowa pierś smakowała jak dopiero co zrobiona to już przecież w [...]
[...] funkcjonować... Staraj sie separowac potrawy i powinno byc ok... Co do smażenia i pieczenia to czasami można sobie na to pozwolić ale tylko z oliwą z oliwek, ale polecam gotowanie na parze... Ryz czy kasze cous cous jedz wtedy kiedy najbardziej odczówasz głód... Taka rada, postaraj się utzrymać diete przez okres ok 3miesięcy wtedy nie [...]
No własnie to że lepsze to wiem, ale każdy chwalił gotowanie na parze dlatego się zastanawiałem czy jakieś wartości przez smarzenie się traci. Dzięki ogólnie chłopaki. Dla każdego kto pomógł po SOG-u :)